HARRY JÄRV Sommarföreläsningen 2008

jarvenFNVmeeting

Harry järv föreläste på ÅLAND.

Jaha, säger han och tittar lite pillimariskt, trött, kritiskt på mig då jag tar emot den levande legenden och författaren HARRY JÄRV i Viking terminalen i Mariehamn den 9.7 2008. Frun Barbro är med, som vanligt. Överresan har gått bra trots att de nu inte hittade någon matservering ombord! jag vet inte om Barbro skojar med mig, tror inte det, men förmodligen uppehöll sig paret på ett och samma däck hela resan.

En del människor lever inte för att äta, de äter för att leva, så gör Järvens! Jag brukar inte ens veta om det var kött eller fisk säger han till mig då vi diskuterar mat. Utan om det var gott eller ej då Barbro frågar efter middagarna med kungl.Vitterhets historie och antikvitets akademien, där Harry är medlem. Den är äldre än svenska akademin påpekar Harry.
Detta strävsamma par är några av de mest finurliga, i positiv bemärkelse, personer jag någonsin mött!
Järven själv vill inte ha någon hjälp alls, han klarar sig själv, använder bara sina egna pennor och är överförtjust i litteratur. Man får dra böckerna ur händerna på honom för att vi skall gå in på restaurangen och äta innan de stänger. Likt Nikita Crustjev slår han, inte skon, men båda nävarna i bordet så halva restaurangen hoppar till då han storskrattandes, högljutt berättar om den svenska politiker ledare som han hade med sig ner i KB:s arkiv för att titta på Sveriges äldsta bevarade skrift. Att denne politiker ifråga satte sparandet av dylika "gamla" papper var tydligen lika skrattretande som styggelse.

Harry är den mest osjälviska person jag någonsin mött han bryr sig inte om pengar utan " konsten " Böckerna i hans fall, är viktigare. Harrys fader sade åt honom det här huset föder inga affärsmän. Harry ursäktar sig för att vi betalar taxin åt honom och att vi betalt resorna och maten, det är för mycket tycker han. Han föreläser på Åland hos Ålands bildningsförbund r.f. helt utan att ta betalt och det är helt och hållet rymdfysikern Rickard Lundin förtjänst. Rickard försåg mig med denna kontakt. Lundin som ung var Harrys lärling och "kyllä" (JA på finska) han lärde sig. Att bl.a. tänka självständigt och kritiskt granska den information som pöbeln korvstoppas med från media och reklamen, allt med samma syfte, pengar. Aldrig har nog mammon varit så dyrkad som under detta århundrade aldrig har den ideella kraften varit så underskattad som nu ? Och vem vet ens varför Finland är ett eget land längre bland ungdomen ?

Harry betalade ur egen ficka ca:175.000 sek för att få det 28 åriga arbetsprojektet mänsklighetens minne utgiven av Skildts förlag i Finland. Tack gode gud för det, boken en antologi, är ett litterärt mästerverk gjort av några av de skarpaste litterära hjärnorna i Sverige. Jag läste en bok med titeln "allt du behöver veta" den här boken: Mänsklighetens minne borde haft den titeln. Förstår du bara några % av det som står i mästerverket behöver du inte sitta och stampa i otakt till någon halvtaskig jazzgrupp med rätt kläder för att verka intellektuell. Då är du det. Åtminstone lexikalt.

Genast vid första samtalet, det blev några till innan han kom till Åland, sade Harry åt mig att han inte är en bra talare utan en som vill sprida fakta. Han har lyckats, krigsskildringar i böcker skrivs inte ofta av soldaterna utan vanligen av de som vann krigen och deras länders utvalda författare. I Harrys fall har han dikterat krigshistorien in i minsta detalj i sina böcker. Och filmen om vinterkriget, fram om främsta linjen, som handlade om just honom som huvudperson. Ett par detaljer är fel, prickskytten Smirnoff satt i en gran, inte en tall som i filmen säger Harry och skrattar högljutt. Men var fan skall de hitta en så stor gran i dag undrade Harry.

Under sitt anförande på Åland i självstyrelsegårdens auditorium den 9.7 2008 skrattar Harry till lite nu och då innan han låter åhöraren veta vad han läst! Han läser snabbt innan till, direkt ur pappren och det matas detaljer så snabbt att jag som sitter som adjutant vid hans sida och sköter en del av tekniken med flera i publiken, av minerna att döma, inte riktigt hinner med.

Men då han fritt kåserar utanför pappren blir det en annan sak och flera av de över 110 personerna i det fullsatta auditoriet på äldresidan kan ju redan sin historia. Den sista delen av de 3 föredragstimmarna, bildvisningen, blir magisk. Det är en viss känsla av att se dessa bilder från kriget och med fotografen som guide, detaljer som den killen som stod på ett vedträd för att bli längre och sedermera dog i fält, vet ingen annan om än Harry, fotografen själv. ÅBF säljer böcker som Järven skrivit alla 50 går åt och det beställs omgående till. Allt i ett samarbete med Mariehamns bokhandel.

Trots allt upplever jag inte Harry som något annat än en mycket enkel person med små krav på sin omgivning och tillika otroligt höga på sig själv. Med det intellektet måste det vara svårt att vara så vanlig. Jag kan inte sätta tummen på denna man men han är väl försiktig han med. Man blir som entusiast, hårt påhoppad av karriäristerna gång på gång under sitt liv säger Harry. Han berättar om falska omröstningar för viktiga poster och hårt klimat i de olika organisationerna där de okunniga genom att försöka äta ut talangerna med karisma, sett den enda möjliga chansen att själv få synas. Harry är en riktigt tuffing ännu på sitt 87 år. han har sju (7) öppna sår under sin protes som måste göra ont för varje steg han tar, och han går många! Han klagar inte, jag frågar och jag får svar på andra saker men inte en enda antydan av självömkan. Inte ett klagomål, Nej. Den här mannen klagar inte. han ber inte om något och han vägrar nästan lite envist ta emot hjälp då diabildsmaskinen bråkar under föredraget, hans egen maskin givetvis.
Under föredragets månad har Harry öroninflammation och hör ännu sämre än den hörseln som gett honom två hörapparater. Den ena har slutat fungera. Kan inte en man som denna få en ny bekvämare protes och fungerande hörapparater till båda öronen av den finska staten eller gjorde han inte tillräckligt?! Jag blir upprörd när jag tänker tanken.

Enligt Harry är Hans Finnholm den modigast och bäste soldat finlands arme haft. Finnholm stoppade egenhändigt anfallet som hade öppnat vägen för ryssen till Helsingfors. En man avgjorde.

I bland är skillnaden mellan vinst och förlust svinnande liten och de som säger att det inte spelar någon roll vad jag gör, kan ju gå upp och ropa på barrikaderna och hastigt är de dagens största nyhet. Som verksamhetsledare för ÅBF arrangerar jag intervjuer med Harry Järv åt de lokala tidningarna på Åland på hans hotellrum, för Harrys skull, och för de som inte hade möjlighet att komma och lyssna, de åländska medierna nämner som tack inte föredraget med en mening eller att ÅBF stod som arrangörer.

Hastigt kommer jag att tänka på vad Harry sagt om karriäristerna och det enda man kan göra är att småle. Vi nådde ju i alla fall vårt mål att nå ut till så många som möjligt. En stor artikel i HBL ( Huvudstadsbladet ) kom det med tackvare besöket Harry gjorde hos oss.

Harry berättar att boken mänsklighetens minne har något som ingen annan bok i hela världen har, en bild av en bibliotekarie som är på väg att gå ut i handgemäng med en låntagare, efter en dispyt. s.791 Mänsklighetens minne, en bibliotek historisk bok som är intressant och kul att läsa, bara det ett konststycke.

Då Harry och Barbro går ombord på färjan säger den nitiska flickan i terminalkassan att jag inte får följa med denna krigsinvalid och bära hans saker till landgången. En kort historielektion i varför hon inte själv pratar ryska nu hade inte heller hjälpt, hade jag på känn. Så vår krigshjälte, får med sin fru, än en gång klara sig helt själva.

 

Mikael Erickson
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. tfn ÅBF +358 18 16660

 

 

lrlogo

SFV logo RGB

ATT00055