LANDSBYGDSRIKSDAGEN på ÅLAND 2008

landsbygdsriksdagen_aland

 

Pressmeddelande 12.9.2008

Svensk Byaservice.

- När landsbygdsriksdagen öppnar i Självstyrelsegården kl 12.00 20.09 2009 i Mariehamn blir det högtidligt värre säger Mikael Erickson, verksamhetsledare på Ålands bildningsförbund och lokal arrangör för landsbygdsriksdagen. Åländska spelemän öppnar med musik . I samband med landsbygdsriksdagen ordnas också ett möte för Hela Norden skall leva, de nordiska bya rörelserna berättar Erickson.

Grundandet av en ny organisation 20.09 2008 i Mariehamn

Hela norden skall leva kommer att hålla ett konstituerande möte 10.00- 11.00 i auditoriet i självstyrelsegården och grundas som förening på ÅLAND. Hemorten blir Sverige.

– Det här verkar bli den största landsbygdsriksdagen hittills, säger Kenneth Sundman som håller i trådarna för den finlandssvenska landsbygdsriksdagen. Kenneth jobbar på Svensk Byaservice på Svenska studiecentralen i Vasa.

– Vi är nästan överbokade, vilket är jobbigt och trevligt på samma gång, skrattar Kenneth.

Landsbygdsriksdagen firar samtidigt 10-års jubileum och jubileet till ära hålls landsbygdsriksdagen för första gången på Åland med Ålands bildningsförbund r.f. som lokal arrangör.

Landsbygdsriksdagen började som en österbottnisk affär på Norrvalla i Vörå år 1990. Sen dess har den funnit sina former och blivit en allfinlandssvensk samling som hålls vartannat år.

– Varför är intresset så stort i år?

– Jag tror att det är lite intressant att åka till Åland, säger Kenneth. Vi kommer bl.a. att besöka den populära Skördefesten. Men så har vi också ett intressant program. Vi har framtiden som tema med professorerna Janken Myrdal från Uppsala och Erland Eklund från Åbo akademi, samt Henrik Ingo som talar om framtidens mat och energiproduktion. Dessutom har vi många andra höjdare som Eero Uusitalo från landsbygdspolitiska samarbetsgruppen och Allan Blom från Österbottens förbund,

På söndagen 21.09 under temat Åland är fantastiskt, talade:

Projektdragare: Tiina Eriksson

Skärgårdsnämndens Christian Pleijel

Företagsamskärgårds: Lis Karlsson

3 st. pressrum med internet uppkoppling finns i plenisalens östra nedre del.

Varmt välkomna !

Mikael Erickson nås på mobil. för övrig info 0400634444

Mera info på www.bya.net  

 

lrlogo

SFV logo RGB

ATT00055